Christenen vermoord in Laos

Zeker 13 Laotiaanse christenen zijn in de afgelopen maand vermoord door soldaten en politie. De politie heeft intensief gezocht naar christenen in rijstvelden en in de bergen van Laos. Ze werden koelbloedig vermoord door een enkel schot in het gezicht.

De overheidĀ  treedt de laatste tijd harder op tegen Hmong dorpelingen, die valselijk worden beschuldigd van rebelse opstanden. Communistische dorpsleiders zwepen anderen op om christenen valselijk te beschuldigen. De dorpsleiders zeggen dat de christenen samenspannen met de Amerikanen en strijden voor hun onafhankelijkheid. Sommige gelovigen worden valselijk beschuldigd van illegale drugshandel.

De beschuldigde christenen zijn voornamelijk Hmong vluchtelingen uit Vietnam. Ze zijn het buurland in augustus 2006 ontvlucht vanwege vervolging. Ook in Vietnam werden ze regelmatig gediscrimineerd en onterecht aangepakt door het leger en de politie.

Autoriteiten hebben ook 200 leden van de Laotiaanse Evangelische kerk in Ban Sai Jarern gearresteerd en gevangengezet. De kerk in de provincie Bokeo, in het noordwesten van Laos, bestaat uit 1900 leden. Eerder hadden de 4000 Hmong christenen in Bokeo geen last van vervolging, maar sinds dit jaar treedt de overheid harder op.

Bid voor de christenen in Laos. Bid voor hen die gevangen zijn genomen en voor hen die nog vrij zijn. De gemeente in Bokeo is bang om samen te komen en ontdekt te worden door de politie.

Bid ook voor de nabestaanden van de vermoorde christenen. Bid voor troost en bemoediging als ze misschien zelf ook bedreigd worden.