Dominee Zaoer Balaev tot twee jaar cel veroordeeld

Azerbeidzjan – Een Azerbeidzjaanse rechter heeft 8 augustus baptistenpredikant Zaoer Balaev tot twee jaar cel veroordeeld. Aanvankelijk werd hij ervan beschuldigd dat hij een hond op politieagenten zou hebben afgestuurd, maar het Openbaar Ministerie veranderde op het laatste moment de aanklacht. Uiteindelijk is Balaev veroordeeld voor het mishan-delen van vijf politieagenten, meldt het Noorse persbureau Forum 18.

De aanvankelijke aanklacht konden de staatsjuristen niet hard maken. Er waren liefst 50 getuigenverklaringen dat Balaev op 20 mei – toen de politie een inval deed – geen hond op de agenten had afgestuurd. Vervolgens kwam de overheid met getuigen op de proppen die ‘op de markt van andere mensen hadden gehoord van het incident’ en getuigen die zelf aangeven onder druk te zijn gezet door de politie.

Balaev zit momenteel op ruim 250 kilometer van zijn huis gevangen. Het gaat slecht met hem. Hij is geboren met een hartafwijking en kreeg op 23 juli en 5 augustus een hartaanval. Ook doen zijn nieren pijn. Balaev wordt vastgehouden in een cel die wordt omschreven als de ‘kikkervijver’. Normaal gesproken verblijven gevangenen hooguit enkele uren per dag in deze cel waar geen echte toilet is en ventilatie grotendeels ontbreekt.

Tijdens Balaevs gevangenschap is hij geslagen door politieagenten. Bovendien heeft zijn familie zich in de schulden moeten steken om ervoor te zorgen dat Balaev wat extra voedsel krijgt in zijn cel. Ze mogen Balaev niet bezoeken.

Bid voor dominee Zaoer Balaev en zijn gezin.

Bid voor de inheemse Kerk in Azerbeidzjan. De ruim 18.000 gelovigen staan onder grote druk.