Ds. Gong Shengliang erkent schuld

Gong Shengliang, predikant en oprichter van de Zuid-China Kerk (SCC), werd op 8 augustus 2001 gearresteerd en samen met zestien andere leden van de Kerk beschuldigd van ‘het aansturen van een een illegale, religieuze organisatie en het opzettelijk veroorzaken van lichamelijk letsel en verkrachting.’
In 2002 werd Shengliang schuldig verklaard en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Wereldwijd werd er aandacht geschonken aan de situatie van Shengliang en ook wij riepen u op om ds. Shengliang te bemoedigen door middel van post.

Aanvankelijk scheen Shengliang onschuldig gevangen te zitten en leek het dat de beschuldigingen door de Chinese autoriteiten waren bedacht om hem te arresteren. Dit is geen ongewone zaak als het voorgangers van ongeregistreerde kerken betreft. Maar naar mate de tijd verstreek, leek de beschuldiging een grond van waarheid te bezitten en werd er uitgebreid en onafhankelijk onderzoek gedaan door China Aid Association (CAA).
Het bewijsmateriaal suggereerde dat Gong over een periode van verschillende jaren sommige vrouwelijke leden in zijn kerkelijk netwerk lastigviel. Maar ook leden aanmoedigde tot geweld tegen degenen die verraad pleegde tegenover de Zuid-China Kerk.
CAA heeft een brief ontvangen van Gong Shengliang waarin hij toegeeft schuldig te zijn aan de misdaden waarvan hij wordt beschuldigd. Aan het einde van de brief schrijft hij: ‘Ik realiseer mij dat ik deze straf verdien.’
Ondanks het feit dat we op de hoogte zijn dat bekentenissen onder druk of marteling worden afgelegd, zijn er geen aanwijzigingen dat het in deze zaak het geval is.
‘De bekentenissen van Gong zijn overigens geen rechtvaardiging voor de folteringen en de niet eerlijke rechtsgang die Gong Shengliang en leden van de gearresteerde SCC leden hebben gekregen,’ zegt Bob Fu, directeur van de CAA.