India: minstens negen doden bij geweld tegen christenen

Negen mensen zijn gedood, 90 kerken en kerkjes platgebrand en 600 huizen en winkels geplunderd of in brand gestoken tijdens onlusten in de deelstaat Orissa, die op Kerstavond begonnen. Vijfduizend christenen zouden hierdoor gedupeerd zijn.

De Indiase regering heeft bescherming en hulp beloofd, maar de christelijke minderheid van India heeft weinig vertrouwen in de beloftes van de regering. De Indiase politie staat bekend als partijdig ten opzichte van de hindoes.

De situatie is nog steeds zeer gespannen; veel christenen zijn de bossen in gevlucht, waar zij honger en angst lijden. Aldus een memorandum van de Nationale Mensenrechtencommissie van India op 31 december.

Hindoes zeggen dat het geweld is uitgelokt door christenen.
In Orissa wonen veertig maal zoveel hindoes als christenen. Er vindt regelmatig geweld plaats tegen christenen, maar nog niet eerder op deze schaal.

Bid dat de regering de orde herstelt en dat zij haar beloftes van bescherming en hulp aan de gedupeerden gestand doet.

Bid dat de christenen die zich schuilhouden in het oerwoud weer terug kunnen keren naar hun dorpen.

Kortom bid dat de christenen in India zich veilig kunnen voelen.