Voorganger Azerbeidzjan krijgt amnestie

Zaur Balaev, baptistenvoorganger uit Azerbeidzjan, is afgelopen woensdag vrijgelaten uit de gevangenis. Balaev zat een straf uit van twee jaar.

President Ilham Aliev van Azerbeidzjan ondertekende deze week, ter gelegenheid van een islamitisch feest voor het begin van de lente, een besluit om amnestie te verlenen aan 59 gevangenen. Op de lijst stond ook Zaur Balaev. Op woensdagmorgen om 11.45 uur werd hij vrijgelaten. Buiten de gevangenis wachtten zijn zoon Georgy, voorganger Ilya Zenchenko en een contactpersoon van de SDOK hem op.

Balaev werd in augustus 2007 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. De overheid beschuldigde de voorganger ervan dat hij politieagenten zou hebben mishandeld, iets wat zijn gemeenteleden stellig ontkennen. Al jaren weigert de overheid de baptistengemeente van Balaev te registreren en plaatst zij de leiding van de gemeente onder zware druk.

Na zijn vrijlating stelden verslaggevers Balaev de vraag of hij de president van Azerbeidzjan dankbaar was voor zijn vrijlating. Hierop antwoordde Balaev dat hij in elke omstandigheid de dank geeft aan Christus en aan niemand anders.

Sahib, een medegevangene van Balaev die ook amnestie kreeg, kwam door het getuigenis van Balaev in de gevangenis tot geloof. Direct na hun gelijktijdige vrijlating overhandigde Balaev aan Sahib een Bijbel. Later op de dag ging Balaev naar zijn woonplaats Zakataly, waar hij werd opgewacht door familie en gemeenteleden.

Verblijdt u met de blijden, en weent met de wenenden (Romeinen 12: 15)