Oezbeekse christen in gevaar

De Oezbeekse pinkstervoorganger, Makset Djabbarbergenov (28), wordt nog steeds gezocht door de Oezbeekse overheid, omdat hij illegale samenkomsten hield. In de zomer van vorig jaar is hij met zijn gezin naar het buurland Kazachstan gevlucht, waar hij een officiële vluchtelingenstatus kreeg van de UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de VN). Op 29 mei werd hij in Kazachstan voor z’n huis door de geheime politie tegen de grond geslagen en geboeid afgevoerd. Dat deden zij op grond van valse informatie van de Oezbeekse autoriteiten. Die vroegen om zijn uitlevering en noemden hem een fundamentalistische moslimterrorist. Door tussenkomst van de UNHCR is Makset na twee dagen weer vrijgelaten.

Dat betekent echter niet dat Makset nu veilig is. Makset is ervan overtuigd dat de geheime politie van Nukus in Oezbekistan niet zal rusten voordat ze hem te pakken hebben. Makset is vooral bang dat zijn vrouw en kinderen iets ergs overkomt.

De gemeente van Makset in Noekoes is een van de vele protestantse gemeenten in het westen van Oezbekistan die illegaal zijn, omdat de overheid hen niet wil registreren.

Bid voor Makset dat hij niet opnieuw gearresteerd wordt en uitgeleverd aan Oezbekistan.

Bid ook voor zijn vrouw en kinderen, dat hun niets ergs overkomt.

Bid voor de ondergrondse gemeentes in Oezbekistan, dat zij kunnen blijven functioneren en dat zij volharden in het geloof.