Laos blijft christenen vervolgen

Open Doors maakt zich zorgen over het lot van de christenen in Laos. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken ook. Hij heeft laten weten dat hij dat bij de autoriteiten in Laos zal aankaarten. Dat was naar aanleiding van Kamervragen over de arrestatie van 80 christenen, waar wij op 14 augustus gebed voor vroegen. Sindsdien is het er niet beter op geworden.

In de provincie Borikhamxay staat een groep van 150 mensen, bestaande uit 22 gezinnen, onder druk van de overheid om hun geloof op te geven. Zij worden ervan beschuldigd dat zij half augustus een kerkdienst hielden in een ruimte die daarvoor niet bedoeld is. In januari heeft de plaatselijke overheid nota bene hun kerk afgebroken en geen toestemming gegeven voor een nieuw gebouw.

Op 28 augustus moesten de gezinnen van drie gearresteerde christenen in het dorp Boukham in de provincie Savannakhet, documenten ondertekenen waarin zij hun geloof afzwoeren. De mensen hebben dat geweigerd. De drie mannen, Boot, Khamsavan en Sompong, zitten nog steeds vast. Twee van hen kunnen misschien op borgtocht vrijkomen, maar Sompong niet. Als leider van de gemeente verdient hij, volgens de politiecommissaris van het dorp, levenslang. Toen hun familieleden hen op 24 augustus in de gevangenis kwamen opzoeken, hebben de bewakers expres de handboeien en stokken, waaraan zij vastzaten extra aangeschroefd, zodat zij erge pijn leden. “Dat komt ervan als je je geloof niet afzweert,” zei een van de bewakers tegen de bezoekers.

Bid dat minister Verhagen met succes het lot van de christenen bij de Laotiaanse autoriteiten zal aankaarten.

Bid dat hij ook een goed woordje kan doen voor Boot, Khamsavan en Sompong.

Bid voor de christenen, die geen kerk meer hebben en die in het oerwoud bivakkeren. Zij hebben goddelijke bemoediging hard nodig.

Bid ook voor Open Doors, dat wij de broeders in Laos goed kunnen helpen.

Orissa

Nog steeds heerst er onrust in Orissa. Kerken worden in brand gestoken en christenen gemolesteerd. Bid dat de overheid krachtig ingrijpt en de christenen beschermt.