Geweld tegen christenen in India nog niet beeindigd

Het tomeloze geweld tegen christenen en hun bezittingen dat op 24 augustus losbarstte in de deelstaat Orissa, is nog steeds niet beëindigd. Daarnaast zijn er ook aanvallen tegen christenen gepleegd in drie andere deelstaten. De overheid van Orissa bestaat uit fundamentalistische Hindoes en ze weigert op te treden tegen de jeugdbendes van de Bajrang Dal. De Bajrang Dal is de knokploeg van de fascistische Hindutva-beweging, die heel India hindoeïstisch wil maken.

Er zijn vele afschuwelijke incidenten gebeurd. Zoals op 25 augustus toen extremisten het christelijke weeshuis in de plaats Bargarh in brand staken. De 21-jarige non Rafani Majhi verbrandde levend toen ze probeerde om weeskinderen te redden.
In Chhattisgarh beroofden extremisten een paar nonnen van de vier kleuters van nog geen twee jaar, die zij bij zich hadden, omdat zij ze “onder dwang wilden bekeren”. De nonnen werden zwaar mishandeld. De kleuters zijn niet teruggegeven aan de nonnen.
In Madhya Pradesh hebben extremisten een protestantse kerk in brand gestoken op het moment dat het 86-jarige bestaan van de kerk gevierd werd.
In Karnataka bestormde een groep extremisten een kerk waar een dienst gehouden werd. De voorganger werd ontvoerd.

Na twee weken aanhoudend geweld is de balans 53 doden, meer dan honderd kerken en instituten vernield en duizenden huizen verwoest. Sommige mensen zijn levend verbrand in hun huis of kerk, anderen werden gedood nadat zij weigerden “terug te keren” tot het hindoegeloof. Minstens 50.000 christenen zouden op de vlucht zijn voor het geweld. Velen bivakkeren in het oerwoud, anderen zitten in opvangkampen. In verschillende kampen hebben activisten het drinkwater vergiftigd of geprobeerd dat te doen.

Bid dat de Indiase overheid de christenen serieus gaat beschermen.

Bid voor de slachtoffers die geliefden of al hun hebben en houwen hebben verloren.

Bid voor de vluchtelingen, die zich lang niet veilig voelen. De bossen worden uitgekamd en sommige vluchtelingenkampen zijn ook al overvallen.

Bid om wijsheid voor de kerkelijke leiders, hoe in deze crisissituatie te handelen.