Etnisch/religieuze rellen eisen honderden doden

Gevechten tussen moslims en christenen die vrijdag 28 november uitbraken in de Nigeriaanse stad Jos hebben meer dan driehonderd levens geëist; kerken en moskeeën en huizen zijn in brand gestoken. Duizenden mensen zijn hun huizen uitgevlucht. Het Nigeriaanse leger lijkt zondag de orde in Jos te hebben hersteld. De regering heeft het leger opdracht gegeven zonder aarzeling met scherp te schieten op relschoppers die nog op straat worden aangetroffen. De politie heeft 500 mensen gearresteerd.

Afgelopen donderdag ging het gerucht dat een partij die grotendeels door christenen wordt gesteund de plaatselijke verkiezingen zou hebben gewonnen. Vrijdag na het ochtendgebed begonnen moslimbendes uit de stad christenen aan te vallen. Zij staken verschillende kerken en huizen in brand en de voorganger van een kerk werd vermoord. Als reactie hierop zijn ook enkele moskeeën door christenen met de grond gelijk gemaakt. In één moskee zijn de lijken van zo’n 300 moslims bijeengebracht.

Jos geldt als een christelijk bolwerk in Nigeria. Veel christelijke organisaties en zendingen hebben er hun kantoor. Open Doors Nigeria meldt dat de rust enigszins is weergekeerd, maar dat de situatie in de stad nog zeer gespannen is.

In 2001 braken er ook al rellen uit in Jos. De daarop volgende jaren bleef het onrustig. Duizenden mensen zijn in die jaren gedood.

Bid dat de militairen onpartijdig de orde handhaven en dat de vlam niet opnieuw in de pan slaat.
Bid dat de christenen niet hun toevlucht zoeken tot tegengeweld.
Bid om troost voor de vele rouwenden, en wijsheid voor de kerkelijke leiders.
Bid dat de vele christelijke organisaties hun werk kunnen blijven doen vanuit Jos.