Christenen in Orissa zien Kerst met angst en beven tegemoet

De christenen in Orissa houden hun hart vast als ze aan kerstfeest denken. Vorig jaar was kerstfeest in Orissa het toneel van een grote geweldsuitbarsting tegen christenen, waarbij 95 kerken werden platgebrand en 730 huizen en winkels geplunderd of in brand gestoken en minstens zes christenen gedood werden. Dat was nog niets vergeleken bij het geweld tegen de christenen van Orissa dat losbarstte in augustus, na de moord op hindoeleider Laxmanananda Saraswati. Hoewel een Maoïstische groepering de verantwoordelijkheid voor de moord heeft opgeëist, gaven hindoes de christenen de schuld. De Communistische Partij van India stelt in een rapport dat zeker 4.500 huizen en kerken in brand zijn gestoken en 500 christenen vermoord. De Indiase raad van Kerken houdt het op 200 omgekomen christenen.

Een stichting die is opgericht om de moord op de hindoeleider te gedenken (SLSSS) heeft gedreigd met een bandh, een algemene staking, op 25 december, als de daders van de moord op hun leider tegen die tijd nog niet zijn opgepakt. Christenen vrezen dat zo’n staking onvermijdelijk gepaard zal gaan met een nieuwe uitbarsting van geweld. Christelijke leiders stellen alles in het werk om de geplande bandh te laten verbieden.

De regering van Orissa heeft op aandringen van de federale regering maatregelen genomen en alle demonstraties verboden. Verder wordt de regio Kandhamal, waar het geweld het hevigst is geweest, van de buitenwereld afgegrendeld.

Bid dat de staking inderdaad niet door gaat.
Bid dat de christenen van Orissa voldoende bescherming krijgen van onpartijdige politie en militairen.
Bid ook voor de vele ontheemde christenen, die de Kerstdagen in het oerwoud of een primitief opvangkamp moeten doorbrengen.