Zaterdag belangrijke rechtszaak in Egypte

Zaterdag 21 februari staat een zeer belangrijke rechtszaak op de rol in Egypte. Het gaat om de geheime gelovige Maher el-Gohary. Hij is als moslim geboren, maar heeft zich lang geleden tot het christelijke geloof bekeerd. Zoiets is in Egypte al ongehoord. Maar Gohary maakt het nog erger: hij eist dat zijn nieuwe geloof op zijn identiteitspapieren wordt vermeld. Vóór hem heeft Mohammed Hegazy dat geprobeerd, maar verschillende rechters hebben zijn eis tijdens diverse rechtszittingen afgewezen. Mohammed moest met z’n gezin onderduiken omdat hij van alle kanten met de dood bedreigd wordt.

Dat geldt ook voor Maher el-Gohary. Ook hij wordt met de dood bedreigd. Maar zijn zaak staat er beter voor. Hij heeft een nieuwe rechter toegewezen gekregen die, in tegenstelling tot voorgaande rechters, gezegd heeft dat hij zijn verhaal onbevooroordeeld wil aanhoren. Er is ook een precedent: een moslim die zijn geloof mocht veranderen in het bahaï-geloof.

Mahers advocaat is vol vertrouwen. “Ik ben er voor 90 procent zeker van dat ze zijn bekering zullen accepteren,” zegt hij.

Bid om wijsheid voor advocaat Nabil Ghobreyal, en dat hij gelijk krijgt.

Bid ook voor rechter Hamdy Jasin, dat hij zich niet onder druk laat zetten, maar eerlijk zal rechtspreken.

Bid voor Maher el-Gohary. Als hij wint is hij nog niet veilig. Fanatieke moslims blijven op hem loeren, maar het zal een enorme opsteker zijn voor de vele geheime gelovigen in Egypte.