Egypte: rechter wijst verzoek tot veranderen religie ex-moslim af

Maher El-Gohary uit Egypte krijgt van de rechter geen toestemming om officieel van religie te veranderen. Maher groeide op als moslim en werd christen. Op zijn identiteitskaart staat dat hij nog moslim is en hij wil dat veranderen in christen. Hij heeft zijn verzoek aan de rechter voorgelegd. Deze rechter heeft zijn verzoek nu afgewezen. Het is de tweede keer dat in Egypte een verzoek tot het veranderen van religie van een christen met een moslimachtergrond door de rechter wordt tegengehouden.

Maher is erg teleurgesteld. “Ik ben aangevallen op straat en met de dood bedreigd. Ik moest onderduiken. Dit is een grote schok voor mij, want ik heb voor deze zaak heel veel moeite gedaan en er veel voor opgegeven. Maar ik geef niet op. We gaan door totdat we niet verder kunnen. ”

In Egypte moet iedereen van 16 jaar en ouder een identiteitskaart bij zich dragen waarop zijn of haar religie staat vermeld: moslim, christen of jood. Deze kaart heb je bij nagenoeg alle aspecten van het dagelijks leven nodig, zoals onderwijs, geldzaken en medische zorg. In Egypte is het voor ex-moslims vrijwel onmogelijk officieel van religie te veranderen. Maher is één van de weinige ex-moslims die aan de rechter heeft gevraagd dit te mogen doen.


Bid voor vertrouwen en volharding voor Maher. Hij wordt heen en weer getrokken tussen zijn verlangen om de Here God te blijven volgen en moedeloosheid vanwege de erg moeilijke situatie waarin hij en zijn dochter zich bevinden.

Bid voor bescherming van Maher en zijn dochter. Ze worden bedreigd en staan onder grote druk van extremistische islamisten.

Bid dat Maher toestemming krijgt om ook officieel te laten zien dat hij christen is geworden.

Bid voor wijsheid voor de advocaten van Maher. Ze zoeken naar manieren om zijn zaak voor de Egyptische Hoge Raad te brengen.