Nigeria: Christenen Jos zijn bang voor meer geweld

Christenen in de Nigeriaanse stad Jos vrezen dat het nog niet is afgelopen met de aanvallen tegen hen. Maandag werd een uitgaansverbod ingesteld in de stad om de gemoederen tot bedaren te brengen en ook het leger is ingezet om rellen de kop in te drukken. Toch is de sfeer volgens lokale voorgangers nog steeds erg gespannen.

Zondag laaide het geweld in Jos weer op toen moslimjongeren een kerk binnenvielen en brand stichtten. Vervolgens werden op andere plekken in de stad nog eens vijf kerken in brand gestoken. Een onbekend aantal mensen is gewond geraakt en ook is nog onbekend hoeveel doden er precies zijn gevallen. De schattingen van het aantal dodelijke slachtoffers lopen uiteen van enkele tientallen tot meer dan 400.

“Wat we nu zien is dat de problemen nog lang niet voorbij zijn”, zegt voorganger Chuwang Avou. “Veel gezinnen zijn ontheemd en er is een aantal mensen dat in het ziekenhuis is om behandeld te worden.” Er zijn regelmatig spanningen tussen moslims en christenen in Jos. Hevige geweldsuitbarstingen zijn vaker voorgekomen. Zoals in november 2008. Toen vonden meer dan 100 christenen de dood en gingen 40 kerken in vlammen op.

Bid dat de rust terugkeert in Jos en er niet in blinde woede meer kapot wordt gemaakt. Meerdere keren per dag zijn schoten te horen. Bid dat de wapens worden neergelegd.

Bid voor de inwoners van Jos die dierbaren hebben verloren in dit geweld. Bid om troost.

Bid ook voor de christelijke werkers die al lange tijd in Jos aan het werk zijn om traumazorg te geven na geweldsuitbarstingen. Bid om wijsheid en kracht om de juiste hulp te bieden.

Over eerdere aanvallen op christenen in Jos en de nasleep daarvan is een reportage gemaakt. Kijk voor de video en meer informatie over Nigeria op de website van Open Doors.