Marokko: Jamaa zwijgt niet in de gevangenis

Een geheime gelovige wilde Jamaa Ait Bakrim (46) uit Marokko niet zijn. Hij hield zijn geloof niet voor zichzelf, maar daardoor zit hij inmiddels vijf jaar gevangen en heeft hij nog tien jaar in het vooruitzicht. Hij kreeg die straf vanwege ‘het proberen te bekeren van mensen tot het christendom’ en ‘het vernietigen van andermans spullen’.

Jamaa stak in 2005 twee houten elektriciteitspalen in brand, omdat deze al lang buiten gebruik waren en de ingang van Jamaa’s zaak blokkeerden. Al verschillende malen had hij aan de gemeente gevraagd de palen weg te halen, maar zonder succes. Dus ruimde Jamaa ze zelf op, maar dat was een strafbaar feit. Tel daarbij op dat Jamaa sprak over zijn geloof en zo kwam de rechtbank tot een celstraf van vijftien jaar.

Marokkaanse christenen en advocaten zetten vraagtekens bij de lange straf die Jamaa moet uitzitten. Jamaa’s situatie is in het nieuws geweest en er wordt internationaal aandacht voor hem gevraagd. “Vijftien jaar is veel te veel voor wat ze zeggen dat Jamaa heeft gedaan”, zegt Rachid, een Marokkaanse christen. “Jamaa liet zich niet tegenhouden om over zijn geloof te vertellen. Zelfs in de gevangenis vertelde hij over Jezus Christus. Misschien doen ze dit wel om hem eindelijk stil te laten zijn.”


Bid voor Jamaa in de gevangenis. Hoe het momenteel met hem is, werd uit het nieuws over zijn zaak niet duidelijk.

Wilt u ook bidden voor het werk dat advocaten en Marokkaanse christenen doen voor Jamaa? Bid dat er door aandacht te vragen voor de zaak van Jamaa, verandering komt in zijn situatie.

Bid ook voor de hele christelijke gemeenschap in Marokko. De gelovigen staan de laatste maanden zwaar onder druk, zeker nadat meer dan 100 buitenlandse, christelijke werkers het land uit zijn gezet. Bid dat de Kerk standhoudt.