Beloning voor doden christelijke vrouw

PESHAWAR – Een extremistische moslimgeestelijke in Pakistan heeft vrijdag een beloning uitgeloofd voor de moord op een christelijke vrouw.

De vrouw werd onlangs ter dood veroordeeld voor het beledigen van de islam, maar ging in hoger beroep. De 45-jarige moeder van vier kinderen, Asia Bibi, zegt dat buren haar onterecht hebben beschuldigd vanwege een ruzie.

Maulana Yousef Qureshi, de imam van een grote moskee in de noordwestelijke stad Peshawar, zegde een beloning toe van 500.000 roepies (circa 4500 euro).

Opgehangen

”We verwachten dat ze wordt opgehangen en als dat niet gebeurt, vragen we moedjahedien (gewapende strijders) en de Taliban om haar te doden.”

Asia Bibi is de eerste vrouw die ter dood is veroordeeld volgens de blasfemiewet in Pakistan. Vorige week zei een minister dat uit voorlopig onderzoek bleek dat ze zich niet schuldig had gemaakt aan godslastering.

President Asif Ali Zardari wilde haar gratie verlenen, maar het hooggerechtshof in de noordoostelijke stad Lahore hield dat tegen. Die bepaalde dat het hooggerechtshof zelf een oordeel velt in de zaak.

Doodvonnis

Veroordelingen volgens de blasfemiewet komen veelvuldig voor in het hoofdzakelijk islamitische land. Maar een doodvonnis is nooit eerder voltrokken, doordat die vonnissen in hoger beroep veelal worden verworpen. Maar in het verleden zijn wel veel mensen die veroordeeld waren wegens godslastering omgebracht door boze menigtes of fanatieke gelovigen.

De radicale imam loofde in 2006 ook al een beloning uit van omgerekend circa 750.000 euro voor het doden van een Deense cartoonist die karikaturen had getekend van de profeet Mohammed. De tekeningen leidden tot grote beroering in de moslimwereld. Qureshi heeft volgens kenners geen grote schare volgelingen, maar uitspraken van geestelijken kunnen wel grote gevolgen hebben.

Volgens critici wordt de blasfemiewet geregeld misbruikt om religieuze minderheden te vervolgen, religieus extremisme aan te wakkeren en persoonlijke rekeningen te vereffenen, waardoor ze voor afschaffing pleiten. Qureshi waarschuwde de regering om af te zien van pogingen de omstreden wet af te schaffen of aan te passen.

Bron: nu.nl