Egypte: Maher en Dina voelen zich nog niet veilig

Een paar maanden geleden meldden we u het geweldige nieuws dat Maher El-Gohary (58) en zijn dochter Dina (17) Egypte waren ontvlucht en in Frankrijk waren aangekomen. Inmiddels zitten ze in een ander Europees land, maar voelen zich allesbehalve veilig. Ze worden buiten een asielzoekerscentrum opgevangen, omdat de twee bang zijn alsnog te worden vermoord.

Maher voerde een jarenlange strijd om de godsdienst in zijn paspoort te laten aanpassen van moslim naar christen. Hij kreeg het niet voor elkaar, maar door alle aandacht die hij kreeg met zijn zaak, werd hij doelwit van moslimextremisten. Hij moest met zijn dochter onderduiken en was twee jaar lang voortdurend op de vlucht.

“We zijn nog steeds doodsbang om gedood te worden. De fatwa die in Egypte is uitgesproken, geldt nog steeds en schrijft voor dat we gedood mogen worden, waar we ook zijn”, vertelt Maher. “Het enige wat we nu nodig hebben, is een plek waar we kunnen leven, als normale mensen. Ik wil dat mijn dochter naar school gaat, ik wil dat ze vrienden maakt. We worden heen en weer geslingerd tussen hoop en frustratie. Wat moeten we doen en waar moeten we heen?”

Bid voor genezing voor Maher en Dina, zowel fysiek als geestelijk. Dina heeft onder meer last van haar gebit. Bovendien zijn ze allebei erg wantrouwend geworden ten opzichte van andere mensen.

Vraag God om de juiste mensen op het pad van Maher en Dina te brengen om hen te helpen. Het gevoel van vrijheid dat ze hadden toen ze in het vliegtuig zaten, weg uit Egypte, heeft plaats gemaakt voor onzekerheid voor de toekomst. In welk land kunnen ze een nieuw leven opbouwen, zoals ze zelf zo graag willen?

Bid in het bijzonder voor Dina. Ze gaat al jaren niet meer om met meiden van haar eigen leeftijd en is enorm afhankelijk geworden van haar vader. Bid dat ze vooruit blijft kijken naar een betere toekomst en hoop blijft houden.