Nigeria: Christenen in angst voor Boko Haram

(Open Doors gebedsnieuws van 28 juli 2011)

Een bom in een kerk maakt op 10 juli een einde aan het leven van drie christenen in de Nigeriaanse stad Suleja. Het is niet de eerste aanslag die leden van de islamitische terreurbeweging Boko Haram in de afgelopen tijd plegen. Boko Haram (‘Westers is verboden’) zaait dood en verderf in haar poging heel Nigeria te islamiseren. Christenen zijn bang voor nieuw geweld dit weekeinde.

Zaterdag 30 juli is het namelijk twee jaar geleden dat Boko Haram-oprichter Mohammed Yusuf stierf. Er gaan geluiden dat Boko Haram zijn dood wil wreken en daarom dit weekeinde op het oog heeft om nieuwe aanslagen te plegen.

De laatste maanden nam het geweld door Boko Haram toe. Als aanleiding wordt de verkiezing van de christen Goodluck Jonathan tot nieuwe president van Nigeria gezien. Na de aanslagen van afgelopen maanden in verschillende noordelijke staten van Nigeria zijn veel burgers op de vlucht geslagen. Christenen laten weten dat verschillende dorpen en steden zijn veranderd in spooksteden.

Bid om troost voor de nabestaanden van de drie christenen en van de andere slachtoffers die in de afgelopen maanden vielen door geweld van Boko Haram.

Bid ook dat God werkt in de harten van extremisten die gruwelijke plannen beramen. Bid dat Hij zich over hen ontfermt en hen tot andere inzichten brengt.

Bid voor de christenen die zijn gevlucht na het vele geweld. Sommigen zeggen nooit meer naar hun huis te willen terugkeren. Bid dat zij hoop blijven zien in deze situatie en hun blik op God gericht houden.