Egypte: Egyptische christenen verenigen zich in gebed

“Laten we het samen uitschreeuwen tot onze hemelse Vader, opdat de situatie mag veranderen en de leiders van ons land het bestaan van de 10,8 miljoen christenen in Egypte erkennen en voor hen opkomen.” Een gebed uit het hart van een Egyptische kerkleider na het geweld tegen Koptische christenen afgelopen weekend. Een vreedzame demonstratie van 2.000 Kopten liep uit op een bloedbad toen zij werden aangevallen door het leger. Hierbij kwamen 24 mensen om het leven en raakten zeker 200 mensen gewond.

De Koptische christenen hebben deze week enkele dagen van rouw afgekondigd. Ook is er gebeden en gevast. Christenen bidden samen om een verandering in het regime. Volgens een Egyptische kerkleider wordt er door de regering te weinig gedaan om christenen te beschermen.

Christenen in Egypte worden al eeuwen gediscrimineerd. De laatste jaren is het geweld tegen hen toegenomen. Tijdens en na de val van het regime van oud-president Hosni Mubarak sloegen moslims en christenen de handen ineen om samen voor vernieuwing te strijden. Die verzoening bleek echter niet van de lange duur. De afgelopen maanden waren er regelmatig confrontaties.

Bid mee met de Egyptische christenen. Bid om een keer in de situatie.

Bid om rust in het land; dat dit najaar een stabiele regering gekozen wordt die de christenen beschermt.

Bid voor de kerkleiders die leiding geven aan hun gemeentes. Bid om wijsheid hoe hun gemeentes te leiden.