Irak: Angst onder christenen in Koerdische regio na aanvallen

De angst onder christenen in Noord-Irak zit er goed in. In het eerste weekend van december bestormde een groep jonge moslims verschillende winkels en hotels in de Koerdische regio in Irak. Na een oproep van een islamitische geestelijke trokken mannen de stad Zakho in en staken veel winkels in brand. De meeste winkels waren eigendom van christenen. Ook in andere steden werden winkels vernield en christenen bedreigd met de dood wanneer zij zouden besluiten om de winkel opnieuw te openen.

Dat aanslagen op christenen nu ook plaatsvinden in het relatief veilige noorden van Irak is opmerkelijk, meldt aartsbisschop Youkhana van de Assyrische Kerk. “De Koerdische regio was voor het grootste deel een veilige plek om te leven, tot begin december. Nu lijkt ook hier de toekomst voor christenen uitzichtloos te worden.”

Christenen in de Koerdische regio zijn voornamelijk vluchtelingen uit de grote steden in het zuiden, zoals Bagdad en Mosul. Toen de Verenigde Staten in 2003 de oorlog verklaarden aan Irak, werden duizenden christenen gedwongen te vluchten. De meeste christenen bouwden een nieuw bestaan op in de Koerdische regio, maar moesten leren leven met de trauma’s die zij opliepen tijdens de oorlog in het zuiden.

Bid voor die getraumatiseerde christenen bij wie oude wonden zijn opengehaald door het geweld begin december. Bid dat zij blijven vertrouwen dat de Here God voor hen zorgt.

Bid voor de christenen van wie hun winkel of hotel compleet is verwoest. Met deze aanvallen verloren zij ook hun bron van inkomsten. Bid dat de schade wordt vergoed en dat er nieuwe winkels worden geopend.

Bid voor de kerkleiders en voorgangers in Noord-Irak die leiding geven aan hun gemeentes. Bid dat zij kracht krijgen om hun gemeentes te leiden.