Soedan: Kerken en bijbelschool verwoest na aanslag

Bedden en ander meubilair, boeken en persoonlijke spullen: studenten van een bijbelschool in de Soedanese hoofdstad Khartoem zijn alles kwijt en de schrik zit er goed in. Vorige week werden de bijbelschool en verschillende kerken in een christelijke wijk van de stad aangevallen door fundamentalistische moslims. Er vielen geen gewonden, maar de materiële schade is groot.

Een fundamentalistische imam riep volgens lokale bronnen op om naar de christelijke wijk te trekken. Aanvankelijk werd de groep op afstand gehouden, maar de aanvallers gaven niet op en kwamen ’s middags terug. Toen lukte het hen wel om de wijk te bereiken. Volgens ooggetuigen deden politieagenten niets om de aanval tegen te houden, in tegenstelling tot een aantal weken geleden, toen er ook al een poging werd gedaan de school aan te vallen. De politie zou de studenten nu slechts gevraagd hebben om hun vertrekken te verlaten, omdat er brand was uitgebroken.

De bijbelschoolstudenten hebben een tijdelijk nieuw onderkomen gevonden in een andere buurt. De rust is weergekeerd, maar kerkleiders in het gebied zijn bang voor nieuwe escalaties. Ze voelen zich kwetsbaar. Moslimfundamentalisten dreigden al meerdere keren de wijk te zullen aanvallen als ze diensten zouden blijven houden. De christenen in Khartoem zijn bang dat het geweld zo weer op kan laaien, nu de spanningen tussen en Zuid-Soedan zo hoog oplopen.

Bid voor de studenten van de bijbelschool. Ze worden op dit moment ergens anders ondergebracht. Bid voor mogelijkheden om het onderwijs voor hen door te kunnen laten gaan.

Bid voor de leiders van Soedan en Zuid-Soedan. President Omar al-Bashir van Soedan heeft gezegd dat hij van Soedan een land wil maken dat ‘diep geworteld is in de sharia’.

Wilt u ook bidden voor de gespannen situatie in de grensregio tussen Soedan en Zuid-Soedan? Er wordt hevig gevochten en een nieuwe oorlog dreigt. De vicepresident van Zuid-Soedan heeft gedreigd met tegenaanvallen in de grensregio als Soedan doorgaat met het geweld daar.