Iran: christenen in tweestrijd

Christenen in Iran staan voor een groot dilemma: erkennen dat ze christen zijn –waardoor ze direct gevaar lopen – of hun geloof stilhouden. Veel christenen weten niet welke keuze ze moeten maken, omdat ze het gevoel hebben Christus af te wijzen als ze hun geloof geheim houden.

De kwestie is actueel omdat de Iraanse autoriteiten een overzicht eisen van alle gemeenteleden én hun identiteitsgegevens. De gemeente ‘Assemblies of God’ in de Iraanse hoofdstad Teheran kreeg vorige week een brief met die strekking. Kerkleiders laten het aan de gemeenteleden zelf over of ze zich laten registreren. Voor de Iraanse autoriteiten is de lijst met gemeenteleden een krachtig wapen. Hiermee kunnen ze gemeenteleden intensief volgen. Bovendien wordt zo helder of de gemeente ook moslimbekeerlingen telt. Gevaarlijk, omdat bekering van de islam tot het christendom in Iran streng verboden is. Door de eis neemt de druk op Iraanse christenen verder toe. Ook nu al worden gemeenteleden gevolgd en soms opgepakt voor ondervraging.

Bid voor wijsheid voor de gemeenteleden, zodat ze een integere afweging kunnen maken.

Bid voor veiligheid voor christenen in Teheran en daarbuiten.

Bid voor openheid voor het evangelie via deze gemeente, die als enige nog diensten houdt in het Farsi, de eigen taal van Iran, en daardoor toegankelijker is voor geïnteresseerde moslims.