Pakistan: Ruqqiya en Munir geen levenslang, maar vrij!

Levenslang luidde de veroordeling. In Pakistan komt dat er op neer dat Ruqqiya Bibi en haar echtgenoot Munir Masih 25 jaar in de cel zouden zitten. Maar het echtpaar, dat in 2008 werd opgepakt wegens godslastering, liet het er niet bij zitten en ging in beroep. Met succes: een hogere rechtbank oordeelde afgelopen weekeinde dat het bewijs te zwak was en sprak hen vrij!

Volgens de advocaat van het echtpaar is een ruzie tussen christelijke en islamitische kinderen destijds de oorzaak voor de aanklacht geweest. Die ruzie zorgde ook voor een conflict tussen de ouders, waarna één van de ouders van de moslimkinderen aangifte deed vanwege godslastering. De wet tegen godslastering zou gebruikt worden om de ruzie uit te vechten, zoals wel vaker gebeurt in Pakistan.

Ruqqyia en Munir zouden de Koran hebben gebruikt voor zwarte magie en ze zouden de profeet Mohammed hebben beledigd. Van die twee aanklachten werd het paar al eerder vrijgesproken, de veroordeling tot levenslang was op basis van het ontheiligen van de Koran. Munir was al op borgtocht vrijgelaten, Ruqqyia kwam op 21 mei vrij.

Dank voor de vrijspraak en vrijlating van Ruqqyia en Munir! Vraag God om hen nabij te zijn als ze het dagelijks leven weer op moeten pakken.

Bid ook voor andere christenen die gevangen zitten door de wet op godslastering, zoals Asia Bibi. Zij zit sinds 2009 gevangen en is ter dood veroordeeld. Blijf bidden voor haar vrijlating en bid om kracht en troost voor haar gezin.

De Pakistaanse wet tegen godslastering is zeer omstreden. Die wet maakt het mogelijk dat Pakistani zonder pardon achter de tralies belanden. De wet tegen godslastering wordt regelmatig gebruikt om persoonlijke geschillen uit te vechten, zoals in het geval van Ruqqiya en Munir. Bid dat deze wet wordt veranderd.