Azerbeidzjan: Christenen in spanning over sluiting van hun kerk

“Als de rechtbank vasthoudt aan de uitspraak, mogen we niet meer samenkomen. Als we dat toch doen, zullen ze ons lastig komen vallen”, zegt Mechti Suleymanov, een ouderling van de Greater Grace-kerk in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku.

Op 25 april oordeelde de rechtbank dat die kerk moest sluiten, omdat ze niet meer over de juiste papieren zou beschikken om diensten te mogen houden. Kerkleiders gingen in beroep tegen het vonnis, omdat ze nooit gevraagd zijn zich opnieuw te registreren en pas na het verstrijken van de uiterste reactietermijn te horen kregen dat de registratie vernieuwd moest worden.

Volgens leden van de gemeente is deze gebeurtenis onderdeel van een reeks voorvallen waarbij de overheid de vrijheid van godsdienst verder indamt. Kerken worden daarbij extra onder druk gezet met bureaucratische maatregelen. Vergunningen voor kerken worden na veel meer moeite afgegeven dan bij moslimgroeperingen het geval is. Tot nu toe hebben maar twee protestantse kerken een vergunning gekregen terwijl de overgrote meerderheid van moslimgroepen die allang binnen heeft. Op 17 juli laat de rechtbank weten of de kerksluiting die in april werd opgelegd, definitief is.

Bid voor rust voor de gemeenteleden in deze spannende tijd en dat ze hun vertrouwen op God blijven stellen wat er ook gebeurt.

Bid voor de rechter die de uitspraak doet. Bid dat hij besluit dat de kerk mag blijven bestaan.

Bid ook dat de overheid de kerken in de toekomst niet langer dwarsboomt met allerlei rompslomp rondom vergunningen en registratie.