Duizenden christenen ontvluchten Syrie

Christenen in Syrië zijn tijdens het recente geweld in Syrië niet gespaard, ze zijn vaak ook zelf doelwit. Volgens een vertegenwoordiger is Syrie een extreem gevaarlijke plaats voor hen die blijven. Ook is duidelijk dat christenen zich niet meer veilig voelen in hun huizen.

Duizenden christenen zijn uit hun huizen gevlucht. Dinsdag kwam het nieuws naar buiten dat de Syrische inlichtingendiensten zich schuldig maken aan marteling. Christenen lijden ook onder het geweld van regering en rebellen. Door de rebellen worden ze beschuldigd van steun aan het regime en het dienen van een westerse godsdienst. Kerken melden dat er ook al verschillende gelovigen zijn vermoord, waaronder Atallah Ibrahim Bitar. Hij werd doodgeschoten toen hij voedsel aannam voor mensen die zich al een week schuilhielden voor de bombardementen.

Het geweld zorgt voor een uittocht aan christenen, volgens de Britse organisatie Barnabas Fund. Ze vluchten naar andere delen in Syrië en naar buurlanden. De meesten van de 10.000 christenen in het gebied rondom Homs zijn weggetrokken. Er wordt gezegd dat de christenen een ultimatum is gesteld om te vertrekken. Een bedreiging die ook werd gedeeld door de moskeeën.

Christenen maken zich grote zorgen over wie de regering van het land zal overnemen als Assad vertrekt. De angst voor een islamitische overname wordt gedeeld door christelijke groepen in andere delen van het land.