Kazachstan: Uitlevering dreigt voor pastor Makset Djabbarbergenov

De 32-jarige Makset is getrouwd en vader van vier zonen. Volgend jaar april verwachten hij en zijn vrouw hun vijfde kind. Of Makset die geboorte kan meemaken, weet hij niet. Alles hangt af van de uitspraak van het hooggerechtshof van Kazachstan. Mag hij in Kazachstan blijven als vluchteling of moet hij terug naar zijn vaderland Oezbekistan, waar hij wordt gezocht als ‘religieus extremist’? Als dat laatste gebeurt, hangt hem een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd.

Makset leidde een pinkstergemeente in zijn woonplaats Nukus, de hoofdstad van de Oezbeekse autonome regio Karakalpakstan. In 2007 viel een antiterreureenheid van de politie zijn huis binnen en beschuldigde hem van het houden van een ‘illegale bijeenkomst’. De politie nam Makset mee, maar toen hij een paar uur later de mogelijkheid kreeg even naar huis te gaan, sloeg hij direct op de vlucht en kwam in Kazachstan terecht. Zijn vrouw Aigul en de kinderen voegden zich later bij hem. In Kazachstan kreeg Makset in februari 2009 van de UNHCR een officiële vluchtelingenstatus. Die status moest hem tegen uitlevering beschermen.

Kazachstan veranderde echter de procedure en besloot zelf de status van vluchtelingen te (her)beoordelen. Het comité dat die (her)beoordeling doet, hanteert niet de regels van de UNHCR, maar oordeelt op basis van eigen richtlijnen of iemand een vluchtelingenstatus krijgt. In maart 2011 kregen Makset en zijn gezin te horen dat de status van vluchteling die hem door de UNHCR werd gegeven, niet werd erkend door Kazachstan.

Makset ging twee keer in hoger beroep tegen die uitspraak, maar beide beroepen werden afgewezen. De zaak ligt nu nog bij het hooggerechtshof, maar wanneer de zaak voorkomt is onduidelijk. Een advocaat probeert te helpen in deze situatie. Makset en Aigul hebben om gebed gevraagd en wachten in spanning af op wat komen gaat.

Bid voor rust voor Makset nu hij in grote spanning zit over de mogelijk uitlevering.

Bid dat het hooggerechtshof de vluchtelingenstatus van Makset wel erkent, zodat hij niet zal worden uitgeleverd, maar terug kan keren naar zijn gezin.

Bid ook voor Aigul, de vrouw van Makset. Zij is zwanger en heeft nog vier andere kinderen waar ze voor moet zorgen.