Indonesië: Kerk op Java gesloopt

Al huilend keken de leden van de Batak Protestantse kerk in het Bekasi district toe hoe hun kerkgebouw door een graafmachine werd vernield. Het lokale bestuur van Bekasi besloot de kerk in aanbouw te slopen omdat er geen bouwvergunning was. Een verdrietig moment voor de gemeente van pastor Nababan.

Begin dit jaar vroeg de kerk een bouwvergunning aan en zorgde daarbij voor alle benodigde papieren. Hoewel er nog geen officiële goedkeuring was gegeven, gaf pastor Nababan opdracht om te gaan bouwen omdat er aan alle eisen was voldaan. Dit is niet ongebruikelijk in Indonesië waar vergunningsaanvragen vaak lang blijven liggen. Toen de bouw begon, trokken moslims de straat op om te protesteren. Ondanks de pogingen van de kerk om door te gaan met de bouw besloot het lokale bestuur de kerk in aanbouw te slopen.

Op Indonesië is ruim 90 procent van de bevolking moslim. In bepaalde gebieden zorgt de toename van radicale islam voor meer geweld tegen christenen en kerken. De Javaanse pastor Bernard Maukar kreeg een gevangenisstraf van drie maanden opgelegd omdat hij een kerk zou hebben geleid zonder dat hij daar een vergunning voor had.

Bid om kracht en troost voor de gemeente van pastor Nababan.

Bid om vrede tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Bekasi. Bid dat dit incident niet zorgt voor meer spanningen tussen moslims en christenen.

Bid voor christenen zoals pastor Maukar die te maken krijgen met onrecht.