Kazachstan: Pastor uit Astana gearresteerd

Bahytzhan Kashkumbaev is de voorganger van Grace Church in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Hij werd onlangs gearresteerd op verdenking van ‘het veroorzaken van aanzienlijke schade aan de psychische gezondheid’ van een kerklid. Twee dagen na zijn arrestatie vond er een hoorzitting plaats waarna de rechter besloot de pastor twee maanden in voorarrest te houden.

Afgelopen oktober viel de politie al een keer binnen bij Grace Church. Ze ondervroegen kerkleden en namen geld en lectuur in beslag. Na de inval verklaarde de politie tegen de lokale media dat de aanklacht is dat kerkleden hallucinerende middelen te drinken krijgen. Het vermeende hallucinerende middel was een lokale roodkleurige thee die als non-alcoholische avondmaalswijn wordt gebruikt. Maar het politieverhoor van de kerkleden ging veel verder dan het zogenaamd onderzoeken van deze drank.

Aanklagers zoeken al langer naar aanleidingen om de leiders van Grace Church op te pakken, maar hun redenen hiervoor zijn onduidelijk. Na de inval in oktober kregen de kerkleden van de politie te horen dat de moeder van een kerklid 15 maanden eerder beweerde dat haar dochter psychische schade heeft geleden na het bijwonen van een kerkdienst. Leden van Grace Church ontkennen deze beweringen stellig.

Bid voor pastor Kashkumbaev die vastzit, en voor zijn familie.

Bid dat de waarheid in deze zaak duidelijk zal worden voor alle betrokken partijen.

Veel mensen in Kazachstan geloven dat elke protestantse kerk een sekte is. Bid voor de reactie vanuit de samenleving.