Eritrea: Overheid arresteert veertien christenen

Afgelopen maand zijn veertien Eritrese vrouwen opgepakt omdat ze betrokkken waren bij christelijke activiteiten. Eerst werden er negen jonge studentes gearresteerd bij het Sawa Academisch Centrum, dat tevens een militair kamp is. Waarschijnlijk zijn zij opgesloten in metalen zeecontainers of overvolle cellen. In Debarewa werden vijf vrouwen gearresteerd toen bekend werd dat zij evangelische christenen zijn. De arrestaties maken deel uit van een grote campagne waarin de overheid wreed optreedt tegen christenen die niet behoren tot de toegestane kerken.

“Ik houd van mijn land Eritrea. We hebben allemaal geploeterd voor haar onafhankelijkheid. Maar ik stop niet met spreken over het lijden van mijn volk”, vertelt een voorganger aan Open Doors. “Een eindeloze militaire dienstplicht en aanhoudende bedreigingen van veiligheidsagenten maakt het leven erg moeilijk voor hen. Hoewel alle Eritreeërs lijden, is de situatie voor gelovigen het zwaarst.”

In Eritrea zijn alleen de Eritrees-Orthodoxe, Rooms-Katholieke en Lutherse Kerk erkend. Ook de islam is toegestaan. Alle andere groepen moeten zich laten registeren, maar de Eritrese regering behandelt niet alle aanvragen. Met name evangelische christenen worden door de overheid vervolgd en opgepakt. Kerkleiders schatten dat er momenteel 1500 christenen onder schrijnende omstandigheden gevangen zitten zonder dat er een formele aanklacht tegen hen is ingediend.

Bid om bescherming voor de veertien vrouwen die afgelopen maand zijn opgepakt.

Onze contacten zijn bezorgd over 37 studenten die afgelopen mei werden opgepakt, ze ontvingen berichten over martelingen en onvoldoende voedsel en medische zorg.

Dank voor de Eritrese christenen die in de gevangenis blijven getuigen van hun geloof in Jezus Christus.

PS. Een dankpunt uit Iran. Voorganger Robert Asserian is op borgtocht vrijgelaten uit de gevangenis