Bangladesh: Christenen onder druk om geloof af te zweren

Christenen in het dorp Bilbathuagani in Bangladesh gaan door een moeilijke tijd. Hoewel er in Bangladesh officieel vrijheid is om christen te zijn, voerde de lokale overheid in het dorp de druk op christenen flink op. Begin september wilden de leden van de Tangail Evangelical Holiness-gemeente beginnen met de bouw van hun kerk, nadat ze meer dan drie jaar in het geheim waren samengekomen. Toen een lokale bestuurder, Rafiqul Islam Faruk, hiervan hoorde, gingen 200 moslims de straat op om te demonstreren.

De dag erna werden leden van de kerk op het matje geroepen door Rafiqul. Terwijl de christenen binnen werden verhoord en bedreigd, stond buiten weer een menigte te protesteren. “De voorzitter en imams vroegen naar mijn geloof. Toen ik zei dat ik christen was, hoorde ik dat ik het dorp moest verlaten tenzij ik mijn geloof zou herroepen. Ik werd zo geïntimideerd dat ik onder druk mijn geloof afzwoer”, vertelt Mojnu Mia, één van de gelovigen.

Ook de 32-jarige Mokrom Ali kon de druk niet aan. “De bedreigingen die werden geuit maakten mij zo bang. Als ik mijn geloof niet zou afzweren, zouden ze me slaan, mijn huis in brand steken en me uit de gemeenschap verstoten. Ik deed uiteindelijk alsof ik de islam accepteerde, maar in mijn hart bleef ik christen”, vertelt Mokrom. In totaal zwichtten acht christenen onder de druk om terug te keren naar de islam.

Bid om kracht en geloof voor Mokrom, Mojnu en andere leden van de kerk die onder druk werden gezet. Soms is de druk voor christenen zo groot dat zij geen andere uitweg zien dan hun geloof af te zweren. Bid om wijsheid en inzicht voor deze christenen en Gods nabijheid als hen zulke keuzes worden voorgelegd.

Bid om wijsheid en inzicht voor Mrinal Kanti Baroi, de voorganger van de kerk. Hij probeert de lokale overheid te overtuigen dat christenen vrijheden hebben, maar tot nog toe wordt zijn stem niet gehoord.

Bid voor vele andere christenen in de wereld die voor hetzelfde dilemma staan: ze willen de Here Jezus volgen, maar voor de buitenwereld moeten ze zich anders voordoen.