Een somber vooruitzicht voor Asia Bibi

Op een warme zomerochtend nam Asia Bibi, een christelijke vrouw uit Pakistan, pauze van haar werk om wat koud water uit de put te drinken. Moslimvrouwen zagen dat en zeiden dat Asia het water bevuilde omdat ze christen is. Ze begonnen met haar te ruziën en Asia vroeg hen: “”Ik geloof in mijn religie en in Jezus Christus, Die stierf aan het kruis voor de zonden van de mensheid. Wat heeft jullie profeet Mohammed gedaan om de mensheid te redden?”

Deze vraag maakte de moslimvrouwen woedend. Asia werd geslagen en in de gevangenis gegooid. Ze werd beschuldigd van godslastering vanwege het beledigen van de profeet Mohammed, en ter dood veroordeeld.

De onenigheid die Asia Bibi met haar moslimcollega’s had, vond plaats in juni 2009. Inmiddels is Asia een internationaal symbool geworden van de grilligheid en wreedheid van de Pakistaanse blasfemiewet. Twee Pakistaanse functionarissen die zich uitspraken voor Asia Bibi zijn vermoord. Asia zelf zit nog steeds in de gevangenis, daar wordt ze slecht behandeld.

De Franse journaliste Anne Isabelle Tollet schreef onlangs een boek over Asia, ‘Blasphemy. A memoir’. Tollet sprak met Asia’s man, hun kinderen en Asia’s zus. Ook slaagde ze erin om via Asia’s man vragen aan Asia zelf te stellen. Tollet vertelt: “Een paar weken geleden is Asia naar een andere gevangenis overgeplaatst, erg ver bij haar familie vandaan. Het is twaalf uur reizen met de bus, het is moeilijk en erg duur om bij de gevangenis te komen. Asia is erg zwak. Het lijkt alsof de Pakistaanse overheid haar zaak onder het tapijt wil vegen. Het zou de overheid het beste uitkomen als Asia zou sterven of als haar zaak niet meer in de media wordt genoemd.”

Tollet: “In de zomer heeft de nieuwe premier besloten om de doodstraf uit te voeren bij iedereen die daar toe veroordeeld is. Het was een van de eerste maatregelen in zijn nieuwe leiderschap. Er zijn zo’n achtduizend mensen in afwachting van de doodstraf in Pakistan. Ik ben bang dat Asia Bibi binnenkort wordt gedood, als er niets gebeurt. Ze is een arme, christelijke vrouw. Maar ze is een symbool geworden van de blasfemiewet, daarom wil niemand iets doen want dat is te gevaarlijk. Zelfs al besluit de regering om haar vrij te laten, dan zullen de Taliban of moslimfundamentalisten meteen de man doden die haar heeft vrijgelaten. Ook al komt Asia vrij, dan nog is er geen toekomst voor haar in Pakistan. Inmiddels zijn er al vijftig mensen, die beschuldigd waren van blasfemie, vermoord nadat ze vrijgelaten waren.”

Bron: Christianity Today

Blijf bidden voor Asia!