Levenslange gevangenisstraf voor zeven christenen in India

Zeven christenen in Orissa, India, zijn veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen voor de moord op een hindoeleider in 2008. De christenen zijn onschuldig en werden zonder enig bewijs veroordeeld.

Raphael Cheenath, een aartsbisschop uit de regio, meldt: “We gaan beroep aantekenen bij het hooggerechtshof over dit oneerlijke en onacceptabele vonnis. De maoïsten hebben twee keer de verantwoordelijkheid opgeëisd voor de moord op hindoeleider Laxamananda Saraswati en vier van zijn volgelingen.”

De moord op hindoeleider Saraswati zorgde in 2008 voor rellen en geweld tegen christenen. Honderden christenen werden gedood en meer dan 50.000 christenen sloegen op de vlucht.

Sajan George, voorzitter van de Wereldraad voor Indiase christenen (GCIC), noemt de uitspraak een “trieste vertoning van hoe het Indiase rechtssysteem werkt”. Hij verklaart dat de rechters zijn beïnvloed en opzettelijk de hoorzittingen en processen hebben vertraagd. “We zijn het er allemaal over eens dat het basisprincipe van een democratie is dat iedereen gelijk beschermd wordt door de wet. In dit geval zijn deze zeven mannen niet volgens dit principe veroordeeld.”

Bron: AsiaNews