Oezbekistan: Geheime dienst zet christen onder druk

De Oezbeekse geheime dienst en politie zetten Murot Turdiyev en zijn familie regelmatig onder druk om informatie te verstrekken over andere christenen. Ook wordt Murot regelmatig lastig gevallen door de politie.

In augustus begonnen de problemen voor Murot. De politie hield hem aan en doorzocht zijn auto. Daar vonden ze een Oezbeekse bijbel. Christenen in Oezbekistan mogen alleen een bijbel in het Russisch bezitten, daarom werd Murots bijbel in beslag genomen.

In de maanden erna werd Murot geregeld door de politie onder druk gezet om informatie te verstrekken over medegelovigen. Een agent probeerde Murot zelfs over te halen met ‘gratis maaltijden in een goed restaurant’, maar Murot ging er niet op in. In oktober werd hij zelfs gearresteerd en verhoord. Dezelfde dag werd Murot weer vrijgelaten.

Bid om kracht en inzicht voor Murot wanneer de politie hem probeert over te halen om mee te werken.

Christenen in Oezbekistan staan onder flinke druk van de overheid. Wie samenkomt zonder vergunning kan gearresteerd worden. Bid om wijsheid voor kerkleiders.

Ook door strenge regelgeving voor christelijke lectuur en bijbels wordt het christenen in Oezbekistan moeilijk gemaakt. Bid voor christenen die in het geheim bijbels en christelijke boeken bezitten en deze uitdelen aan medegelovigen.

PS. Op zaterdag 2 november spreekt Makset uit Oezbekistan tijdens de Open Doors-dag. Jarenlang leidde hij kleine huiskerken totdat de politie een inval deed en hij naar buurland Kazachstan vluchtte. Kom naar de Open Doors-dag en ontmoet Makset.