Chinese voorganger opgepakt

Op zaterdag 16 november werd Zhang Shaojioe, voorganger van een door de overheid erkende kerk in de Chinese provincie Henan, in zijn eigen kerkgebouw gearresteerd. Gemeenteleden en familie van voorganger Zhang protesteerden bij het politiebureau tegen de arrestatie.

De groep mocht het politiebureau niet binnengaan en enkelen van hen werden geslagen. Zhang’s dochter, schoonzoon en kleindochter zijn naar een andere stad gevlucht nadat ze bedreigende telefoontjes hadden ontvangen.

De volgende dag werd de kerk van dominee Zhang bewaakt. Iedereen die de kerk wilde binnengaan voor de zondagse dienst, werd aangehouden en meegenomen. In totaal werden meer dan twintig christenen gearresteerd. Het is niet bekend waar de gearresteerde christenen worden vastgehouden en hoe het met hen gaat.

Zhang Shaojioe is niet alleen voorganger, maar ook de regionale voorzitter van de Drie Zelf Kerk, de door de overheid gecontroleerde Chinese staatskerk. Gemeenteleden van voorganger Zhang vermoeden dat Zhang is gearresteerd omdat de overheid hem wil vervangen als voorzitter. Zhang komt namelijk vaak op voor de rechten van minderheden.