Egypte: ‘Is het veilig om met Kerst naar de kerk te gaan?’

“Hoe kunnen Mariams ouders dit jaar Kerst vieren, nadat hun 9-jarige dochter overleed tijdens een aanslag op een bruiloftsfeest in augustus? Waar viert het gezin van meneer Girgis Kerst en Nieuwjaar, nadat hun kerk volledig is verwoest?” Het zijn de vragen van Chavi*, een Egyptische christen met wie Open Doors nauw samenwerkt in Egypte.

De kerk in Egypte heeft het dit jaar zwaar te verduren gehad. Politieke veranderingen, onzekerheid en in augustus een geweldsuitbarsting waarbij tientallen kerken, huizen en winkels van christenen doelwit waren. Is het in Egypte wel veilig om naar de kerk te gaan en samen Kerst te vieren?

“Ondanks alle pijn, verschrikkingen en onzekerheden zullen kerken in Egypte vol zitten. Sommige christenen zullen thuisblijven, maar velen zullen gaan. Ze zullen zingen van Immanuël. Ook al laat Hij hen door tijden van lijden gaan, ze zijn ervan overtuigd dat Hij hen nooit verlaat”, zegt Chavi.

Bid om bescherming van christenen in Egypte, zodat ze in veiligheid Kerst kunnen vieren en zich kunnen richten op de geboorte van Jezus Christus, de Redder van de wereld.

Vanuit allerlei landen ontvangt Open Doors berichten dat Kerst voor veel christenen geen feest van blijdschap is, maar dat ze Kerst vrezen. In Sri Lanka zijn christenen bang voor aanvallen door boeddhistische monniken. Ook in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn veel christenen op hun hoede. Onlangs werden daar tijdens een golf van geweld tussen de 600 en 1.000 christenen gedood.

Bid ook voor christenen in Syrië. Voorgangersvrouw Hanna roept christenen wereldwijd hartstochtelijk op tot gebed. Ze vertelt: “Kerst is geen feest voor ons dit jaar. We hebben wel enkele bidstonden in de kerk, maar geen versieringen of iets dergelijks. Dat lokt terroristen uit om ons aan te vallen. Momenteel is het rustig, maar het voelt als stilte voor de storm.”

* Chavi en Hanna heten in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen worden hun echte namen niet vermeld.