CAR: ‘Ik kan mijn gemeente niet achterlaten’

“Ik blijf elke zondag preken. We komen ook elke maandagavond samen met een groep mensen om te bidden. Er komen steeds minder mensen. Velen hebben de buurt verlaten. Maar ik blijf hier. Als ik de kerk verlaat, wie zorgt er dan voor de leden? Ik kan mijn gemeente niet zomaar achterlaten.”

Augustine (59) is voorganger in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Bedreigingen, overvallen en verkrachtingen van christenen door de islamitische Séléka-beweging zijn aan de orde van de dag. Al 400.000 mensen vluchtten naar veiliger plaatsen en in het afgelopen jaar zijn ten minste dertien voorgangers vermoord.

Het huis van Augustine werd het afgelopen jaar drie keer door rebellen overvallen. Bij alle aanvallen kwamen Augustine en zijn gezin er tot nu toe relatief goed vanaf, maar huizen werden overhoop gehaald en een buurman werd gedood. Augustine: “Ik bid dat God Zijn genade toont in dit land. En we bidden dat zij die de macht hebben in dit land de godsdienstvrijheid in CAR zullen respecteren.”

Dank voor voorgangers als Augustine die er voor kiezen hun gemeente te blijven leiden. Bid om volharding, kracht en bescherming voor hen en hun gezinnen.

Bid om mogelijkheden voor christenen om juist in deze moeilijke situatie het licht en de liefde van Jezus Christus te laten zien.

Sommige christenen zijn de wanhoop nabij en grijpen nu zelf naar de wapens. Bid om wijsheid voor (internationale) leiders die overwegen hoe kan worden ingegrepen in CAR.

PS. Heeft u de nieuwe Ranglijst Christenvervolging al bekeken? De Centraal-Afrikaanse Republiek komt voor
het eerst de ranglijst binnen en staat op plek 16. Bekijk de volledige lijst op www.opendoors.nl/ranglijst.