Turkmenistan: Lerares ontslagen om christelijk geloof

Een lerares in Turkmenistan is ontslagen omdat ze weigerde haar christelijke geloof op te geven. Bij een werkoverleg op school werd Karina* opgewacht door politieagenten die haar onder druk zetten haar geloof in Jezus Christus op te geven. Karina weigerde. Een paar dagen later ondervroeg Karina’s baas haar over haar christelijke geloof en kerkelijke activiteiten. Hij dwong haar te kiezen tussen haar geloof en haar baan. Karina bleef bij haar beslissing om Christus te volgen en werd daarom gedwongen haar ontslag in te dienen.

Karina heeft het moeilijk met het feit dat ze geen werk meer heeft en vraagt zich af hoe ze goed voor haar twee dochters kan zorgen. Ze is depressief en sinds haar ontslag mijdt ze andere gelovigen: “Ik geloof nog steeds, maar ik wil op dit moment geen enkel contact met christenen.” Karina vertaalde christelijke materialen naar het Turkmeens. Dat wil ze niet langer doen.

Karina werd geboren als moslim, maar kwam enkele jaren geleden tot geloof in de Here Jezus. Het gebeurt vaak dat Turkmenen die tot geloof komen hun baan kwijt raken of door de politie onder druk worden gezet om terug te keren naar de islam. Volgens de grondwet is er godsdienstvrijheid in Turkmenistan, maar in de praktijk is alleen de Russisch-Orthodoxe Kerk goedgekeurd door de staat.

Dank dat Karina haar geloof niet heeft opgegeven. Bid dat Karina volhardt in geloof en haar zorgen in Gods handen legt.

Bid om bescherming van christenen die samenkomen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben. De politie valt regelmatig kerkdiensten binnen, ondervraagt gelovigen en neemt bijbels en boeken in beslag.

Bid om leiding van de Heilige Geest voor Turkmeense christenen die soms niet weten wie ze kunnen vertrouwen. Bid dat ze groeien in geloof en de liefde van Christus in praktijk brengen in hun dagelijks leven.

* Karina heet in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen wordt haar echte naam niet vermeld.