Pakistaanse christen dood gevonden na weigering tot bekering

Familie van de 24-jarige Haroon Haider weten het zeker: zijn dood half april was zeker geen zelfmoord. Een dag voor zijn overlijden was Haroon door een collega met de dood bedreigd als hij zich niet zou bekeren tot de islam, vertelt Haidar Masih, Haroons vader. De volgende dag om 9 uur ’s morgens hoort Haidar over de dood van zijn zoon.

Hij ging snel naar de plek in Lahore waar zijn zoon als veger werkte: een gebouw van de Islamitische Bank van Lahore dat in aanbouw is. De politie had het gebied afgeschermd en pas vijf uur later mochten familieleden het lichaam zien. Volgens de politie heeft Haroon zelfmoord gepleegd. Een bewaker van het gebouw, Umar Farooq, vertelde de politie dat hij naar een wasruimte op een andere verdieping in het gebouw ging en zijn geweer had achtergelaten op een tafel. Toen hij boven was, hoorde hij het schot. “De politie vertelde mij dat de bewaker gelijk naar beneden rende en toen Haroon zag die zelfmoord had gepleegd door zich door het hoofd te schieten”, vertelt Haider Mashih.

Haroon was getrouwd met Hina Bibi en vader van twee jonge kinderen: een dochtertje van 2 en een zoontje van 1. Hina kan niet bevatten wat er gebeurd is. “Ik kan niet geloven dat mijn man zich van het leven beroofd heeft”, zegt ze. “We maakten juist plannen voor een betere toekomst van de kinderen door hen naar school te laten gaan.”

De politie in Lahore wilde de zaak afdoen als een zelfmoord, maar daar kwamen zij van terug nadat tientallen christenen de weg blokkeerden. Daarna heeft de politie de zaak toch als zaak in behandeling genomen. Hierdoor vond er een lijkschouwing plaats. Die liet zien dat Haroon op twee plekken op zijn hoofd wonden had. Dat zou wijzen op twee schoten en een moordenaar. Haider Masih vertelde de politie dat zijn zoon hem de dag daarvoor vertelde dat bewaker Umar Farooq hem had gedwongen zich te bekeren tot de islam. Als hij dat weigerde zou Farooq hem vermoorden. De politie doet nu verder onderzoek, ook naar vingerafdrukken op het wapen.

Bid voor Hini Bibi, die nu weduwe is en achterblijft met twee jonge kinderen.

Bid voor een eerlijk vervolg van het onderzoek door de politie. Vaak probeert de politie in Pakistan een zaak waar christenen mee te maken hebben in een doofpot te stoppen.

Bid voor de christelijke gemeenschap waar Haroon deel van uitmaakte. Gebeurtenissen als deze brengen veel onrust en angst met zich mee.