Nigeriaanse partnerorganisatie van SDOK doelwit Boko Haram

Gorinchem – De lokale partnerorganisatie van SDOK in Nigeria is de afgelopen tijd meerdere keren het doelwit geweest van de terreurgroep Boko Haram. Enkele weken geleden werd een chauffeur vermoord die verantwoordelijk was voor het verspreiden van christelijke lectuur. En afgelopen week werd de vader van een lokale medewerker vermoord.

Medewerker Zingak, die ter plekke de medische hulp coördineert aan slachtoffers van het moslimgeweld, vertelt in een telefoongesprek: “De extremisten vermoordden hem overdag op straat, terwijl hij bezig was met het uitdelen van voedsel onder arme christelijke families”, “Ze zeiden: ‘We kennen je en weten dat je zoon meehelpt om het christelijk geloof te verspreiden.’ Toen schoten ze hem met een AK 47 door zijn nek.”

De sfeer in de stad Jos, waar Zingak en zijn team hun thuisbasis hebben, is erg gespannen sinds de bomaanslag op de markt van enkele weken geleden. “Afgelopen week werden op verschillende plekken in de stad bommen ontdekt.” vertelt Zingak. “Van de vijf bommen die werden ontdekt, zijn er vier onschadelijk gemaakt. Eén bom ging af, maar veroorzaakte gelukkig geen doden of gewonden.” Gisteren moest het team in Jos halsoverkop hun kantoor ontvluchten. “We hoorden dat er geschoten werd op straat. Er werd geroepen dat een christen een moslim had vermoord. Daarop werden moslims opgeroepen om christenen te vermoorden. We zijn met het hele team direct gevlucht.” zegt Zingak, die erg terneergeslagen is over de opeenstapeling van geweld de laatste weken.

Afgelopen zondag werden bij een aanval op een kerk in het dorpje Attangara, in het noordoosten van Nigeria, negen christenen vermoord. Volgens Zingak zijn er veel mensen gewond geraakt. Van afstand probeert hij de medische hulp voor deze slachtoffers op gang te brengen. “Het is een heel gevaarlijk gebied, waar we zelf niet naartoe kunnen gaan.” zegt hij. “Daarom hebben we onze contactpersoon in deze regio gevraagd om hulp te bieden aan de gewonde slachtoffers van deze aanval.”

Zingak roept op tot gebed voor christenen in Nigeria en voor het werk dat hij en zijn team er met gevaar voor eigen leven doen.