Mexico: Lorenzo komt mogelijk vrij

Hoe voelt het om na jaren van gevangenschap te horen dat de deur naar vrijheid op een kier staat? De Mexicaanse christen Lorenzo Ruiz Vasquez werd gearresteerd in verband met de massamoord in Acteal, een dorp in het zuiden van Mexico. Hij zit al bijna zeventien jaar onschuldig in de gevangenis, maar daar komt volgende week hopelijk verandering in.

Woensdag 12 november wordt de zaak van Lorenzo opnieuw door de rechter bekeken. “We zijn erg optimistisch”, zegt advocaat Maximiliano Cárdenas. Momenteel zitten nog vijf mannen van de Acteal-zaak gevangen, vier van hen zijn verbitterd door de jarenlange gevangenschap. Lorenzo heeft zijn geloof behouden en houdt goede moed.

In december 1997 werden 45 Tzotzil-indianen op brute wijze vermoord. De ware toedracht is nog steeds niet duidelijk. Destijds arresteerde de politie lukraak ruim tachtig mannen, onder wie meer dan veertig christenen. Een paar bekenden schuld, maar de meesten waren onschuldig. Door acties en juridische ondersteuning van Open Doors kwamen door de jaren heen verschillende mannen vrij.

Bid de komende week dat het Hooggerechtshof Lorenzo op 12 november onschuldig verklaart en dat hij meteen wordt vrijgelaten.

Bid om rust en bemoediging door de Heilige Geest voor Lorenzo, zijn vrouw, dochters en familieleden terwijl ze wachten op de uitspraak.

Bid voor de vier andere Acteal-gevangenen. Ze zitten mogelijk achter een aanval op Lorenzo afgelopen oktober. Bid dat hun hart verzacht wordt en ook zij worden vrijgelaten.