Noord-Korea: ‘Ik wil hen vertellen over het Leven!’

Toen ze uit Noord-Korea vluchtte, kende ze God niet. Nu wil Esther (niet haar echte naam) niets liever dan het Evangelie delen met haar landgenoten. Samen met andere Noord-Koreaanse christenen bereidt ze zich daarop voor.

Na een moeizame jeugd, een ongelukkig huwelijk en een vroege scheiding besluit de Noord-Koreaanse Esther naar China te vluchten. Esther werkt drie jaar bij een Chinees gezin. Ze wordt verliefd op de man des huizes en besluit daarom te vertrekken. Esther voelt zich in de steek gelaten als haar tante, die in China woont, weigert haar in huis te nemen. “Ik vond het leven onrechtvaardig en was verbitterd en boos. Waarom moest dit allemaal met mij gebeuren?” Ze besluit om een eind aan haar leven te maken.

Voor dat ze dit doet, wil ze eerst haar nicht Ann nog één keer ontmoeten. Haar vriendelijkheid had Esther geraakt. Als ze bij Ann aankomt, staat die op het punt om naar de kerk te gaan. “Kom mee”, zegt Ann, nadat Esther alles heeft verteld. “God zal je gebeden verhoren als je tot Hem bidt.” Esther gaat mee naar de kerk en leert hoe ze kan bidden. “Ik begon met: ‘God, waarvan ik niet zeker weet dat Hij bestaat…’. Als eerste vroeg ik God om een comfortabel bed voor die nacht.” Esthers eerste gebed wordt gelijk verhoord als Ann vraagt of Esther een paar dagen bij hen wil blijven.

Na veel gesprekken en zes maanden bijbelonderzoek en gebed, gelooft Esther in Jezus Christus als haar verlosser. Ze weet ook wat haar levensdoel is: “Ik moet mijn landgenoten het Evangelie verkondigen. Ik wil hen vertellen over het Leven.”

Esther besluit naar Zuid-Korea te gaan, waar ze terechtkomt op de Underground University. Op deze bijbelschool wordt Esther samen met andere gevluchte Noord-Koreanen een jaar lang geestelijk toegerust en getraind om hun landgenoten met het Evangelie te bereiken. Gemakkelijk wordt dat niet, weet Esther: “Ik weet dat de weg moeilijk en zwaar is, maar ik geloof vast dat ik het kan dragen door de kracht die God mij geeft.”

U kunt Esther en andere studenten van de Underground University bemoedigen met een kaart.

Het hele verhaal van Esther staat in ons magazine STEM.