Noord-Korea: Dansen in het donker

Kun je dansen in het donker?

Zoals zoveel kleine meisjes moet de Noord-Koreaanse Jun* graag als kind hebben gedanst. Het leven van een christen is te vergelijken met dansen; het volgen van de passen van de Here Jezus. Het is de kunst om te leren ‘zwieren’ door het leven. Maar hoe ‘dans’ je in het donker?

Jun is een jonge vrouw van in de dertig. Tijdens een verblijf in een Open Doors’ schuilhuis in China werd zij christen. Waar zij in eerste instantie aarzelde om in de Bijbel te lezen, groeide al snel haar nieuwsgierigheid, en ontdekte zij de Here Jezus als haar Heer en Verlosser. Anderhalf jaar later kwam Jun opnieuw om van medewerker Sun-Hi meer uit de Bijbel te leren. Op de terugreis naar Noord-Korea ging het mis; zij werd ontdekt door agenten van de veiligheidsdienst. “Ze liet alles wat ze bij zich had vallen en zette het op een rennen richting het bos. Ze verstopte zich en keerde na verloop van tijd terug naar huis”, vertelt Sun-Hi. Thuisgekomen kwam zij tot de schokkende ontdekking dat haar man in de tussentijd hertrouwd was. Zijn nieuwe vrouw gaf Jun aan bij de politie; die nacht werd Jun gevangengenomen.

Vanuit de gevangenis belde zij haar broer en smeekte hem om haar vrij te kopen. Hij gaf haar een geldbedrag, maar dat was niet genoeg. Dagenlang vastte en bad Jun. De dag voordat de termijn afliep dat Jun vrijgekocht kon worden, nam zij contact op met haar broer dat er meer geld nodig was. De volgende dag was het geld binnen. Jun probeerde in contact te komen met de mensen in China die haar eerder hadden geholpen, maar ze was zich er terdege van bewust dat zij in de gaten werd gehouden. Na zich een tijdje stil gehouden te hebben, ondernam zij de gevaarlijke tocht naar China, waar Sun-Hi haar verwelkomde.

“Jij hebt mij geleerd om te bidden”, vertelde Jun haar, “maar in de gevangenis ontdekte ik pas de diepte en rijkdom van gebed. Het sterkte mij. Ook begrijp ik Ruth uit de Bijbel nu zoveel beter.” “Waarom?”, vroeg Sun-Hi. “God riep Ruth om de grootmoeder van koning David te zijn. Ik ben nog jong, maar ik kan een grootmoeder zijn voor de volgende generatie Noord-Koreaanse gelovigen.”

Hoe dans je in het donker? Dit kan alleen als God je lied is.

Bid voor Jun, en andere christenen in Noord-Korea dat zij in hun donkere omgeving blijven vasthouden aan het geloof in de Here Jezus.

Dank voor mensen als Sun-Hi die veel op het spel zetten om vluchtelingen meer over God te leren. Bid ook dat God hen helpt als het donker om hen heen is.

* Jun heeft in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen wordt haar echte naam niet vermeld.

sun