Libië: Koptische christenen doelwit van ontvoeringen

“Ze hadden een lijst met namen van christenen in het gebouw. Bij het controleren van identiteitspapieren bleven moslims buiten beschouwing, maar christenen werden gegrepen”, zei iemand uit de koptische gemeenschap tegen een journalist. Afgelopen zaterdag werden dertien koptische christenen uit Egypte ontvoerd in Libië, waar ze als gastarbeider werken. Twee dagen later kwamen ze vrij.

Een week eerder werden zeven koptische christenen ontvoerd in het noorden van Libië. Bij het verlaten van de stad Sirte werden de Egyptenaren aangehouden bij een nep-controlepost. Gemaskerde en gewapende mannen namen hen mee. Er is sindsdien niets meer van hen vernomen.

“Bid voor alle christenen in het land, met name de koptische christenen die een direct doelwit zijn geworden”, luidt de gebedsoproep van een Libische voorganger. Het afgelopen jaar zijn in Libië meer dan twaalf christenen omgekomen. Buitenlandse christenen zijn vaak slachtoffer van geweld. Sinds de val van Muammar Gaddafi in 2011 wordt het land geteisterd door instabiliteit en een interne machtsstrijd. Libië staat op plek 13 van de Ranglijst Christenvervolging die gisteren is verschenen.

Dank voor de vrijlating van de dertien christenen. Bid voor de zeven Egyptenaren die nog worden vermist. Bid dat de Here God hen vrede en kracht geeft, en dat ze spoedig vrijkomen.

Bid om een radicale verandering in de harten van de vele gewapende strijders in Libië.

Bid om bescherming voor de duizenden christenen die als gastarbeider in Libië werken.

Bid voor de kleine groep Libische christenen, dat ze sterk staan in het geloof.

PS. Bekijk de nieuwe Ranglijst Christenvervolging op onze website.