Bhutan: pastor Tandin vrijgelaten

Bhutan – In maart 2014 werden pastor Tandin Wangyal en pastor Mon Thapa gearresteerd omdat ze een christelijke bijeenkomst hadden belegd zonder toestemming van de autoriteiten. Ook werd hen ten laste gelegd dat ze een film vertoonden zonder goedkeuring van de media-afdeling van de overheid en hen werd verweten dat ze illegaal geld inzamelden. Mon kwam in september 2014 na het betalen van een boete vrij. Tandin kwam deze week vrij.

De mannen werden gearresteerd toen ze een ziek kind naar een huisartsenpost in een dorp droegen. Ze waren de dag ervoor gearriveerd om een driedaagse conferentie te houden met dertig christenen uit de omgeving. Zij kregen beiden een gevangenisstraf opgelegd.

Voorganger Mon Thapa werd in 2014 veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en vier maanden, maar kwam in september 2014 vrij door een boete van 98.800 Ngultrum of € 1.400 te betalen.

De zaak tegen Tandin Wangyal kwam op 19 januari 2015 tot een uitspraak. Eerder kreeg hij een straf opgelegd van vier jaar gevangenis, maar deze werd teruggebracht tot dezelfde termijn als die van Mon Thapa. Tandin besloot om de boete van € 1.400 te betalen en niet in hoger beroep te gaan. Bijna een jaar verkeerden hij en zijn gezin in grote onzekerheid.

Zij hielden rekening met vier jaar cel, een straf die niet met een boete afgekocht kon worden. Ook het regelmatig heen en weer reizen naar de rechtbank, een reis van gemiddeld twee dagen, was zwaar. Een vriend van Tandin, die voor zijn eigen veiligheid niet met naam genoemd wil worden, vertelt: “Tandin heeft de boete betaald en is nu een vrij man. Er is geen zaak meer tegen hem.”

De christelijke minderheid in het boeddhistische Bhutan functioneerde ondergronds tot 2008. Bhutan heeft zichzelf tot een seculiere staat verklaard, maar de overheid beschermt tegelijkertijd het boeddhisme als het spirituele erfgoed van Bhutan. Andere religies hebben geen recht om zich in het openbaar te tonen; christen zijn mag alleen binnenskamers. Sinds 2010 is er een antibekeringswet van kracht. Er zijn ongeveer 20.000 christenen in Bhutan. Bhutan staat op nummer 31 van de Ranglijst Christenvervolging.