Iran: Ruim twintig arrestaties rond Kerst

Jaarlijks vinden in Iran juist rond de kerstdagen veel invallen plaats bij kerken en christenen thuis. Ook afgelopen jaar was het weer raak. Op Eerste Kerstdag vielen veiligheidsagenten een huis binnen in de stad Roudehen. Negen christenen werden gearresteerd en meegenomen voor verhoor op een onbekende locatie.

Het huis van pastor Victor Bet-Tamarz was een dag later aan de beurt. Op 26 december deden veiligheidsagenten een inval en arresteerden alle aanwezigen. Zo’n vijftien christenen waren samengekomen voor een kerstviering. De agenten fouilleerden hen en pakten hun bijbels, mobiele telefoons en identiteitspapieren af. Al snel werden de meesten vrijgelaten, maar pastor Victor werd meegenomen naar de Evin-gevangenis in Teheran.

Christengevangene Farshid Fathi zit sinds 2010 een gevangenisstraf van zes jaar uit. Hij verscheen op 29 december voor de rechter omdat er alcohol was aangetroffen in de Evin-gevangenis. Hoewel het een andere ruimte betrof dan de zaal van Farshid, werd het hem aangerekend. De beruchte rechter Salavati van de Revolutionaire Garde veroordeelde hem tot een extra jaar gevangenisstraf.

Bid voor gevangenen als pastor Victor, die vastzitten sinds de kerstdagen. Bid dat ze Gods aanwezigheid en steun ervaren; met name wanneer ze worden verhoord.

Bid voor de christenen die weer vrij zijn. Ze worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Bid dat Farshid Fathi niet ontmoedigd raakt. Bid om troost, kracht en vrede.

Bid voor rechter Salavati. Door de jaren heen heeft hij vele Iraniërs zware straffen opgelegd, waaronder ook de doodstraf.