Syrië: Kerk in het noordoosten bijna weggevaagd

De ouders van de 17-jarige Milad Adam rouwen om hun zoon. Hij kwam om bij de massale aanval van de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) op christelijke dorpen in Noord-Syrië. Hoeveel andere slachtoffers er zijn? Het is nauwelijks na te gaan. Eén ding is duidelijk: de kerk in noordoost Syrië is bijna weggevaagd. “Er zijn nog maar tweehonderd christenen over”, zegt aartsbisschop Aprem Nathniel van de Assyrisch-Orthodoxe kerk.

Afgelopen maandag vielen IS strijders 35 dorpen binnen, waar vooral christenen wonen. Zeker tweehonderd christenen werden gevangengenomen, meldde Open Doors woensdag. “De strijders verwijzen steeds naar islamitische teksten over de eindtijd”, zegt Open Doors-onderzoeker Henriette Kats. “De uitleg van IS is duidelijk: er kan geen enkele ruimte zijn voor niet-moslims in de gebieden die zij onder controle houden. IS zal doorgaan met gerichte aanvallen op alle christenen en andere niet-moslims.”

Zeker drieduizend christenen zijn gevlucht naar Hassaka, de hoofdstad van de regio. De christenen die daar wonen hebben hun handen vol aan het helpen van de zwaar getraumatiseerde vluchtelingen.

Zeker tweehonderd christenen zijn gevangengenomen door IS-strijders. Bid dat ze blijven vertrouwen op de Here God en ervaren dat Hij nabij is.

Bid voor de duizenden christenen die halsoverkop zijn gevlucht.

Bid voor samenwerkende organisaties en de Open Doors medewerkers die hulp proberen te bieden in deze moeilijke situatie.

Bid dat de Here God de harten van IS-strijders aanraakt. Hoe moeilijk ook, de Here Jezus zelf roept ons op te bidden voor onze vijanden. Weet u niet hoe? Lees hier hoe een Egyptische christen bidt voor IS-strijders.