China: In twee jaar tijd meer dan 1.200 kerkkruisen verwijderd

Lokale autoriteiten van de Chinese provincie Zhejiang willen niet dat kerken nog langer zichtbaar zijn in het straatbeeld. In de regio aan de oostkust van China zijn in twee jaar tijd meer dan 1.200 kruisen verwijderd. Van zowel officiële Drie-Zelf kerken als niet-officiële huiskerken. In de welvarende Zhejiang provincie wonen veel christenen.

Christenen uit meer dan tweehonderd lokale kerken bidden en vasten de komende tijd. Ze hopen dat er een einde komt aan het wegnemen van de kruisen. Een campagne roept op om kruisen van hout te maken en die op te hangen. Kerken in de regio steunen deze campagne en sporen christenen aan om kruisen een plek te geven in hun huis en zelf een kruis te dragen. Veel christenen geven gehoor aan die oproep. Ook gingen er deze maand Chinese christenen de straat op met spandoeken. Getuigen spreken van een stil en vreedzaam protest.

De landelijke regering zegt geen opdracht te hebben gegeven voor het weghalen van de kruisen, lokale autoriteiten gaven het bevel. Dat zeiden topleiders tijdens een gesprek met twintig huiskerkleiders. President Xi Jinping had hen hier persoonlijk voor uitgenodigd.

In onderstaand filmpje is te zien hoe medewerkers van de lokale overheid bezig zijn een groot kruis van een kerkgebouw weg te halen, terwijl gemeenteleden huilend een Chinese hymne zingen (‘Het kruis is mijn glorie’).

Voor veel christenen zijn deze gebeurtenissen ingrijpend. Bid dat ze gesterkt worden door de Here God.

Bid dat de Chinese regering juiste beslissingen kan maken. Wilt u bidden dat ze Jezus Christus mogen leren kennen?

Bid voor de Chinese huiskerkleiders. Veel van hen staan onder druk. Bid dat ze kracht en wijsheid ontvangen en dat ze volhouden.