Malediven: Ondanks gevangenschap niet bitter of boos

In juni vertelden we u over de vrijlating van Yusuf* van de Malediven. Hij heeft 3,5 jaar gevangen gezeten. Recentelijk sprak een medewerker van Open Doors hem. “Yusuf heeft zijn geloof niet losgelaten en is niet bitter of boos, maar juist dankbaar.”

Yusuf was nog maar net christen toen hij werd opgepakt. Er waren bijbels en andere verboden christelijke materialen in zijn huis gevonden. “Ondanks zijn gevangenschap heeft Yusuf zijn geloof niet losgelaten”, vertelt een Open Doors-medewerker die hem onlangs bezocht. “Ik was diep geraakt door de ontmoeting die ik met hem had. Toen Yusuf mij zag, omhelsde hij me en liet hij zijn tranen de vrije loop. Zo stonden we een tijdje stil, hij liet me niet los en klampte zich aan me vast.”

Maandenlang zat Yusuf gevangen in Male, de hoofdstad. Drie jaar lang had hij hier in een afgesloten cel gezeten. Vandaaruit werd hij overgeplaatst naar een open gevangenis op een nabijgelegen eiland. “Yusuf vertelde me over zijn gevangenschap”, vervolgt de medewerker. “Hij heeft het niet gemakkelijk gehad en had weinig contact met de buitenwereld. Zijn zus stierf terwijl hij vastzat.”

In de gevangenis werd op de vaste islamitische gebedstijden gebeden. “Yusuf bad dan in het geheim tot de Here Jezus. Hij liet me ook de liederen zien die hij had geschreven tijdens zijn gevangenschap. Eén ervan ging over het offer van de Here Jezus. Terwijl ik bij hem was, begon hij er een paar te zingen.”

Nog steeds wordt Yusuf nauwlettend in de gaten gehouden. En elke twee maanden moet hij zich melden op het politiebureau. “Maar ondanks dat heeft hij zijn geloof niet verloren. Ik ben zo blij dat de Here God hem heeft geholpen zijn geloof niet te verliezen. Yusuf is niet bitter of boos, maar juist dankbaar.”

Yusuf heeft zijn geloof in de Here God niet losgelaten, een dankpunt! Bid dat hij altijd op de Here Jezus blijft vertrouwen.

Bidt u ook voor het handjevol christenen in dit land? Bid dat ze groeien in geloof en bid voor mogelijkheden om elkaar veilig te ontmoeten.

Bid voor al die moslims die op zoek zijn naar een invulling van hun leven. Bid dat hun zoektocht bij de Here Jezus eindigt.

* Yusuf heet in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen wordt zijn echte naam niet vermeld.