Pakistaanse christenen raken huis kwijt

Zo’n 800 christenen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad moesten in 2012 halsoverkop vluchten. Ze werden bedreigd door radicale moslims, nadat het 14-jarige christelijke meisje Rimsha onterecht beschuldigd was van ontheiliging van de Koran. In allerijl verlieten de christenen hun huis. Ze kwamen terecht in H9, een miserabele sloppenwijk.

Nu, enkele jaren later, is deze groep christenen nog steeds niet teruggekeerd. Sterker nog: de Pakistaanse overheid is de sloppenwijk aan het afbreken en de christenen raken hun huis kwijt. Verschillende Pakistaanse media hebben hierover bericht. Inmiddels zijn al zeven woningen afgebroken waardoor al zo’n veertig mensen dakloos zijn geworden. Een groot aantal mensen wordt opgevangen door familie.

Verontwaardiging
De Nederlandse Pakistaan Sylvester Bhatti die de christenen in de sloppenwijk ondersteunt, is verontwaardigd over het overheidsbesluit. “De christenen wonen er niet vrijwillig. Ze moesten vluchten omdat het in de wijk waar ze oorspronkelijk woonden niet meer veilig was.” Sadrak Masih, die samen met zijn vrouw en negen kinderen in de sloppenwijk woont, zag met eigen ogen dat huizen in de wijk werden afgebroken. “Mensen van de gemeente kwamen onaangekondigd langs en begonnen huizen en tenten af te breken. Toen we protesteerden, vertrokken ze uiteindelijk weer.”

Illegaal ingepikt
Sloppenwijken die aan de christelijke wijk H9 grenzen, zijn inmiddels met buldozers vernietigd. Volgens Sylvester Bhatti heeft de Pakistaanse overheid meerdere redenen voor dit drastische besluit. “De overheid is bang dat als mensen te lang op een illegale plek wonen, ze internationaal gezien het recht krijgen om in een gebied te blijven. Een andere reden is dat men van Islamabad een schone stad wil maken en daar past geen sloppenwijk in. Volgens Sadrak Masih wonen de christenen in de wijk H9 er helemaal niet illegaal. “Destijds heeft de overheid ons toestemming gegeven om hier te wonen, nadat we moesten vluchten vanwege bedreigingen door moslims in de wijk waar we eerst woonden. Nu zeggen ze dat we de grond illegaal hebben ingepikt en wordt ons verteld dat we terug moeten naar de plek waar we vandaan komen, maar dat is veel te gevaarlijk.”

Wanneer de wijk echt plat gaat is nog niet duidelijk. Sylvester Bhatti: “Het kan nog een tijdje duren, maar het kan ook zijn dat de wijk morgen plat gaat. Het enige dat zeker is, is dat de mensen hier in angst blijven wonen, zonder elementaire basisvoorzieningen zoals water en elektriciteit.”

Videoreportage
Een medewerker van SDOK bezocht in eerder in 2015 de sloppenwijk H9 in Pakistan. Bekijk hieronder een videoreportage van dit bezoek.