Iran: Verloving verbroken vanwege uitzetting

De Iraanse Farzaneh schrijft in een brief over twee vrienden van haar: Maryam en Pedram. Beiden zijn nauw betrokken bij een huiskerk. Arrestaties in een andere huiskerk leiden ertoe dat de twee hun verloving moeten verbreken.

Beste christenen,

Mijn naam is Farzaneh, ik ben 31 jaar oud en ik kwam tien jaar geleden tot geloof. Ik ben lid van een huiskerk in Iran, we vormen een jonge en hechte groep. Pedram is onze kerkleider, Maryam, zijn verloofde is ook actief in de kerk, zij geeft les aan verschillende groepen. Maryam was een goede vriendin van mij, we spraken veel met elkaar over onze relaties. Ik was net als haar verloofd.

Afgelopen week hadden we een ontmoeting met onze huiskerk. Ik zag dat Maryam van streek was. Tijdens de bijeenkomst ging de deurbel. Pedram vroeg zich af wie het zou kunnen zijn, omdat alle gelovigen aanwezig waren. Het bleek een man te zijn die de onderbuurman moest hebben. Pedram legde uit dat hij dan de andere bel moest proberen.

Binnen twee minuten ging de bel opnieuw, het was dezelfde man. Pedram werd boos en zei de man dat hij hen niet meer lastig moest vallen. Terwijl dit gebeurde, zag ik angst op de gezichten van Maryam en Pedram. Ik voelde dat er iets was; Maryam was echt overstuur. Na de bijeenkomst, vroeg Maryam gebed voor leden van andere huiskerken die gearresteerd waren. Dit had met haar te maken, realiseerde ik me opeens.

Gisteren kwam Pedram langs om mijn computer te maken. Hij was erg van streek en vertelde dat Maryam het land was uitgezet. Ik was geschokt, en wist niet wat ik moest zeggen. De Iraanse autoriteiten hadden iemand gearresteerd aan wie Maryam les had gegeven. Na de arrestatie werden de andere christenen onder druk gezet om haar naam te geven. Vervolgens werd Maryam het land uitgezet. Pedram is er kapot van, hij kan het land niet verlaten en moet zijn verloving met Maryam verbreken.

Ik was erg verdrietig toen ik dit hoorde. Hoe moeilijk zou ik het vinden om gescheiden te worden van mijn verloofde? Ik ben afhankelijk van hem, we horen bij elkaar! Maryam en Pedram waren meer dan een jaar verloofd en wilden binnen drie maanden trouwen. Ik bid dat de Here God hen troost en vreugde geeft.

In Christus verbonden,
Farzaneh

Gebed

Bid voor Maryam die haar weg moet zien te vinden in een ander land met een andere cultuur zonder haar verloofde en andere geliefden. Wilt u bidden dat God haar kracht geeft om dit verlies te dragen? Bid dat ze ervaart dat de Here Jezus dichtbij haar is.

Bid ook voor Pedram, bid dat God hem troost. Wilt u ook bidden om bescherming voor hem en de andere christenen?

Veel Iraniƫrs komen tot geloof. Ze riskeren uitzetting of gevangenisstraf en worden onderdrukt door de overheid en familie. Bid dat ze standhouden en niet terugvallen in de islam.