Pakistan: Situatie Asia Bibi blijft moeilijk en gevaarlijk

Pakistan – Asia’s gevangenschap duurt nu al zes jaar. De Pakistaanse moeder van vijf kinderen zit eenzaam opgesloten in de dodencel. Ze heeft geen contact met medegevangenen en krijgt geen bezoek. Lokale bronnen van Open Doors deden onderzoek naar haar situatie.

De Multan-gevangenis is druk bezet. Het cellenblok waar Asia Bibi, een van de bekendste gevangen christenen verblijft, is gebouwd voor ongeveer dertig tot veertig personen. Er zitten echter zo’n honderdvijftig mensen opgesloten. Er is weinig licht, bijna geen verwarming en nauwelijks sanitair. De ventilatie laat eveneens te wensen over. En dat terwijl het er ’s zomers wel veertig graden kan worden.

Zelf koken
Asia zit gevangen in eenzame opsluiting. Meestal betekent dit dat een gevangene geen bezoek kan ontvangen. Ook is er geen contact met medegevangenen. Asia heeft daarom haar eigen toilet en kan zelf koken. Lokale bronnen vermoeden dat Asia zelf moet koken zodat de autoriteiten minder risico lopen dat ze vergiftigd wordt.

Kindergeluiden
“Iemand als Asia Bibi is niet voorbereid op het gevangenisleven.”, zegt een Pakistaanse trauma counselor. “Eenzame opsluiting betekent afgesloten zijn van je geliefden. Ze zal mentaal veel pijn ervaren. Veel vrouwen in de gevangenis mogen hun kind tot het zevende jaar bij zich hebben. Asia zal vast wel eens kinderen horen huilen of lachen. Dat moet hartverscheurend zijn voor een moeder die haar kinderen niet mag zien.”

Hij vervolgt: “Als je gevangenzit in eenzame opsluiting, weet je niet meer wat ‘normaal’ is. Asia’s brein en lichaam worden amper gestimuleerd. Er is niets te lezen en ze kan met niemand praten. In de Pakistaanse gevangenis is geen enkel educatieprogramma wat ervoor zorgt dat geest en lichaam worden uitgedaagd”

Uitstel
Asia kreeg de doodstraf vanwege de beruchte blasfemiewet. Islamitische vrouwen stuurden haar weg toen ze water wilde putten, omdat ze als christen het water zou verontreinigen. Asia zei toen: “De Here Jezus is voor mij gestorven. Wat heeft jullie profeet voor jullie gedaan?” De rechter heeft dit opgevat als godslastering. Inmiddels heeft hij geoordeeld dat ze in hoger beroep mag. Daarom is de doodstraf uitgesteld, tot het hof haar beroep beoordeelt. Daar kan echter nog zes tot acht jaar overheen gaan.

Bedreigd
Ondertussen gaat de gezondheid van Asia achteruit. Door het gebrek aan goede hygiëne is Asia afgelopen zomer erg ziek geweest. Ze is nog steeds erg verzwakt. Ook wordt haar situatie er niet veiliger op. Asia zit dan wel in de gevangenis, maar zelfs daar is het risico om te worden vermoord aanwezig. Extremisten rijden rondjes om de gevangenis en schieten in de lucht om haar te intimideren. Ze hebben gezegd dat ze de wet in eigen hand nemen en haar zelf zullen executeren.

Aandacht
Een Pakistaanse pastor benadrukt dat aandacht voor Asia’s zaak alleen maar positief is. “De internationale gemeenschap moet Asia’s verhaal blijven vertellen. Het is belangrijk dat de politie en de rechterlijke macht daarbij niet geprovoceerd worden, maar dat we hen er wel aan herinneren dat we Asia niet vergeten.”